Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

11+1 ötlet, hogyan tanítsd a helyes fogmosásra!

2021. szeptember 16.

A gyermeki agy kifejezetten utálja az unalmas és monoton dolgokat és ez így is van jól.

Igazából eleve az agy, felnőttek esetében is, kerüli a monoton feladatokat, így ne is csodálkozzunk, ha a gyerek még az elején kedveli is a fogmosást később kifejezetten utálja vagy megprobálja az ajánlott 2-3 perces időt lecsökkenteni.

Szegény gyerek nem elég, hogy felébresztettük (amikor bölcsibe, oviba, iskolába visszük), de utána olyan feladat vár rá mint a fogmosás. 2-3 perces unalom, álmosan.  

Jó, jó unalmas, de mi felnőttek tudjuk nagyon is fontos a helyes szájhigénia kialakítása és már kiskorban helyesen kell fogat mosni. 

Mit tegyen hát a szülő? 

 

 

Tedd a fogmosást örömös tevékenységgé 

 

  • 1.  Inspiráljuk történetekkel - minden fog egy vár és meg kell védeni a fognyűvők támadásától vagy minden fog egy ezüsthegy és meg kell védeni a fogakat a szuvasodást okozó bombáktól, amik lerombolják.

  • 2.  A láthatatlan fogtündér egy dalt énekel amíg mossa a fogát. (egyszerűen énelekj neki, vagy kapcsolj be egy dalocskát, vedd fel a telefonoddal a te éneked, 2-3 perc legyen). 

 

  • 3.  Moshatunk együtt is fogat a gyermekkel - így megmutatod neki hogyan kell, alaposan megmosni és még te is letudod.

  • 4.  Állítsunk be időzítőt, sok gyereknek könnyebbséget jelent, ha tudja mennyi idő van még hátra. Ez azért is hasznos, mivel a kisgyerekeknek egyáltalán nincs időfogalma, a nagyobbacskáknak pedig hiába van (azaz tudja kb. mennyi a 3 perc) nincs időérzéke. Erre kifejezetten alkalmas a konyhai időzítő, a telefonod, de bármi más is. 

  • 5.  Kedvenc dal szóljon a háttérben, ami 2-3 perc közötti, addig mosson fogat. Ezt kifejezetten szeretik a gyerekek csak egy kis "bibi" szokott vele lenni, mégpedig, hogy a fele időnél átváltanak és énekelnek. (de még akkor is jobb, mint veszekedni a fogmosáson) 

 

  • 6.  Olvassunk olyan mesét ami fogmosásról szól, ugyan nem akut azonnali megoldás, de hosszútávú motívációt épít ki a gyermekben, ezért nagyon fontos. 

  • 7. Játszunk tudományos játékot és mondjuk el mi történik a foggal, ha szuvasodni kezd, ehhez ha van vehetünk fel köppenyt, vagy ha van mikroszkóp használhatjuk, de az internet is nagy segítség. 

Íme egy kép ehhez, segítségképpen. 

  • 8. Homokóra. Hasonló mint az időzítő csak a gyerekek valóban szeretik nézni a homokóra pergését. Drogériákban kapható 2-3 perces kifejezetten fogmosáshoz, javaslom gyereknek szemmagasságban fogasd fel, mégjobb, ha a tükörre. (lehet olyat venni aminek tapadókorongja van) 

 

  • 9. Találj ki történeteket állatokról és a fogmosásról. (a gyerekek imádják az állatokat, az állatos meséket, a mesékben szereplőkkel azonosulnak ez fejleszti az érzelmi intellitgenciájukat és közben megtaulják belőle a fontos információt). 

  • 10. Válasszon ő fogkefét  és fogkrémet.

  • 11. Nagyon jó megoldás az elektromos fogkefe, ami időzítővel van ellátva, így jelez automatikusan a gyereknek, bár hosszú távon ez is megszokottá és unalmassá válik. 

 

Ezek az ötletek felváltva igazán hatásosak, mert akkor nem unnak rá a gyerekek és persze tudom neked nem igazán van időd ott állni mellette, hiszen reggelit kell készíteni, neked is kell készülődni kell,

ezért is találtuk ki az applikációt, ahol a fogmosás rész alatt 9 különböző videóban tanítja Bella és Bello a helyes fogmosásra, van fogmosó dal, fogmosás iskola, segíthet egy sárkánynak, hogy szépek legyenek a fogai és sok más izgalom. 

Az unalmas tevékenységet tegyük szórakoztatóvá. 

Teszteld az applikációt 3 napig díjmentesen tölsd le innen és ... 

és mondd el nekünk a véleményedet a facebook csoportunkban, ahol sok hasznos info vár, ITT

Nézz bele, hogyan müködik az applikációnk: 

  

 

Amennyiben hasznosnak találod ezt a cikket, kérlek oszd meg másokkal is, hogy az Ő életük is könnyedebb legyen. 

A weboldalunkon számos ingyenesen letölthető, kinyomtatható fejlesztő feladatlapot, színezőket és egyéb játékokat találsz, jó szorakozást hozzá.  

Megtalálsz bennünket: 

     

Remélem sikerült pár ötletet adni, amivel zökkenőmentesebbek lesznek majd a napjaitok.

Meseszép napot nektek!

Balajti Mariann 

EQ fejlesztő szakértő, meseíró 

 

 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás