Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

Amit eddig nem tudtál a testvérvitáról! Tanácsok és tippek.

2021. november 5.

 Megszületett életed értelme, a kis angyalkád és ha ezt a cikket olvasod akkor valószínűleg kisebb nagyobb kihagyással a csoda megérkezése után ugy döntöttetek jó lenne neki egy kistestvér. 

Milyen igazad van, hiszen a társas kapcsolatok első próbája a testvér és amikor majd együtt játszanak milyen jó lesz, nem is beszélve arról, hogy felnőtt korukban ott lesznek egymásnak örök támasznak. 

 

Elvek és elszántság, megmutatod a világnak milyen jó tesókat tudsz nevelni. 

 

Telt múlt az idő és bizony a rózsaszínű vattacukor felhő kissé eloszlott, mert jöttek a testvérviták. 

 

Ezzel együtt az önostorozó kérdések is felütötték a fejüket. 

Mit rontok el? 

Miért nem szeretik egymást jobban? 

Miért nem tudnak békésen játszani? 

 

Nézzük meg sorra mi mindent tud ma a szakirodalom, hátha segítség lehet. 

 

  • Egészséges testvéri viszony. Létezik?

 

 

Fontos tisztázni, hogy a jó testvéri viszony kiskorában igenis konfliktusokkal jár!

Értenünk kell, hogy miért fontos és miért jó, ha kiskorában ezek a konfliktusok lejátszódnak, de előtte nézzük meg mikor nincs konfliktus pl. - ha az egyik terrorizálja a másikat, hiszen ilyenkor egy félelmen alapuló látszatbéke van, azt egyetlen szülő sem szeretné. Tehát kellenek a viták hiszen az mutatja hogy kialakulóban van egy egészséges kapcsolat. 

 

Jó tanács: tudósítani kell magunkban hogy ez az egészséges fejlődés útja és magunknak is edzőni kell hiszen nehéz elviselni! 

 

 

  • Kezdetek - tesó érkezik 

 

 

Legtöbbször azt mondják a szülők, amikor a kistestvér érkezését készítik elő, hogy ilyen jó lesz, olyan jó lesz, majd együtt fogtok játszani stb. Jön a Tesó és vele a csalódás ez csak egy “bőgő masina” nem lehet vele játszani, nem is jó vele. Ő egy játszó pajtást várt! 

Ne mondjunk olyat ami, majd esetleg 2-4 év múlva lesz valós.

 

Jó tanács:

Vonjuk be amibe csak lehet. Menjünk el együtt vásárolni babaholmit, kérjük ki a véleményét. 

Jó megoldás együtt berendezni a szobát, nevet keresni, szülési csomagot össze készíteni. 

Amikor meglátogatja a kicsit és az anyut a kórházban az apró ajándékok a nagytesónak szintén hasznosak lehetnek.

 

  • Felelősség  

Adjunk döntést a kezébe de ne tegyünk rá súlyt. Ne mondjuk, hogy te leszel a nagy és okos és neked kell majd … az nem az ő feladata. Engedjük neki hogy gyerek maradjon, hiszen az. Készítsük fel, hogy ugyan sokat sírhat és olyankor fel kell venni majd a kistesót stb. de biztosítsuk afelől, hogy ettől a vele való viszonyunk nem változik. Nyugodtan bevonhatjuk bármilyen feladatba, de NE az ő feladata legyen, csak ha kedve van hozzá. 

 

Jó tanács: 

Van kedved segíteni fürdetni a tesót? (érzelmi töltet nélkül, csak mint egy mellesleg kérdezzünk rá egy-egy tevékenységre) 

 

  • A nagy is fontos 

 Sok nagytesó elhanyagolva érzi magát, ami érthető, hiszen a kicsivel törődik mindenki. Éreznie kell, hogy az ő személye is ugyan olyan fontos, csak most a kicsi több időt igényel. 

 

Jó tanács: 

Amikor csak tehetitek szervezzetek kettes programot (fagyizni mentek a kicsi nélkül) vagy hármas kikapcsolodást, (apa, anya és te most elmentek a játszira, jó?) Nagyon fog neki örülni, mert azt érzi most is vannak olyan pillanatok amik csak róla szólnak. (remélem van nagyszülő vagy más akit meg lehet kérni, hogy segítsen) Nem kell hosszú időre otthon hagyni a kicsit, ha csak egy fél órátok is van már csodás, aztán persze egyre szabadabban mozogsz majd.  

 

  • Furcsa szokások 

 

Ha a nagyobbik hirtelen azt kéri pelenkázzuk be, hadd kapjon bébi ételt stb., ne ijedj meg. Vedd észre hogy épp a testi kontaktus, a figyelem kell neki, miért ne lehetne egyszer-egyszer megtenni, persze nem ez hanem, a nagyobb figyelem lesz a megoldás! 

 

Jó tanács:

Ne ítéld el vagy mondd hogy nem lehet, kinevetnek, mert te nagy vagy. Játszd el vele, de tud hogyan segíthetsz igazából!  Itt az igazi megoldás éppen az lesz, ha egy kicsit több simogatást és figyelmet kap. Ezek a kérések javarészt a kiváncsiságon túl az érintés és a figyelem hiányát jelzik. 




  • Negatív érzés - erős mondatok 

 

Igen, gyakran megijednek a szülők amikor, olyat mond az elsőszülött hogy vigyék vissza a kórházba a kicsit vagy még erősebbet. Tudni kell, hogy a saját anyukája az az övé - én központú még a gondolkodása, ez a normális. Anya és ő egyek - erre jön ez a kis jövevény és elveszi. Tudom meglepő, de ezeket a szavakat engedni kell, nem is szabad szó szerint venni csak képletesen sőt tudni kell, hogy maga az érzés teljesen normális. 

 

Jó tanács:

Ne rémülj meg, inkább mondd el ,hogy tudod hogy ez senkinek nem könnyű, de majd szép lassan minden megoldódik.  

 

 

  • Együttjátszás 

 

Eleinte nehezen fog menni, a kicsi belefirkál a kedvenc könyvébe, lerombolja a felépített várat stb. érdemes ilyenkor, elmondani, hogy inkább anya a hibás, mert a tesó még kicsi és nem tudja, hogy kell csinálni. Figyelni kell arra, hogy amikor feszült a dolog bizony el kell onnan hozni a kicsit. 

 

Amikor már nagyobbak a csemeték bizony gyakran előfordul majd, hogy vita lesz a közös játék, de ez egy tanulási folyamat, a társas kapcsolódás nem egy perc alatt alakul ki. Kell a konfliktus és az is, hogy megoldást találjanak, viszont van olyan dolog amivel csökkenteni lehet. 

 

Jó tanács:

Legyen mindenkinek egy féltett polca, amihez a Tesó nem nyúlhat hozzá, 3-6 játék amihez engedély kell!

 

 

  • Árulkodás

 

Érdemes tudni, hogy sokszor csak a szülő figyelme miatt van, nemcsak a testvérveszekedés hanem az árulkodás is, mivel nem voltunk ott, nem tudhatjuk biztosra még, ha láttuk is akkor is a pillanatnyi kimerültség az elvárások és sok más torzítja a “vegytiszta” (mivel ilyen nincs) ítélkezést. Ne engedjünk ennek a játszmának semmi esetben sem. Egyetlen kivétel a saját, vagy a másik egészségének a veszélye esetében tett “árulkodás”, ezt meg kell köszönnünk és tudatni a gyerekkel, hogy helyesen cselekedett- de csak ebben az esetben. 

 

Jó tanács:

az árulkodás elején kérdezzük meg: biztos, hogy amit mondani akarsz megvédi valamitől a tesódat vagy téged esetleg bárki mást? 




  • Verekedés/ csúnya beszéd 

 

A klasszikus a sokat rettegett veszekedés és verekedés. Nézzük kissé ketté szedve. Veszekedés - teljesen normális és érthető. Attól, hogy testvérek miért kellene mindig egyetérteni mindenben. Engedni kell a vitákat, csak szabályokat kell állítani. Olyanokat, melyeket nem szabad megszegni. Ilyen lehet az, hogy nem mondhatnak egymásnak sértő dolgot. 

 

Verekedés: ha két fiú akkor gyakoribb az eset, de vegyes gyerekeknél sem ritka, meg kell tanítani kicsatornázni az indulatot. 

 

Jó tanács: 

Veszekedés: legyen “engedett káromkodás” példa: a boszorkány üstje boruljon ki! Kuramano! Bakaroma! - nem kell értelmesnek lennie, akár ehhez történet is társulhat vagy mese.

 Verekedés: az indulatot nem egymáson vezetjük le, legyen dühisarok, ahol párnákat csapkodhat, boxolhat. 

 

Fontos:  Örök igazság, ne igazságot csak rendet tegyünk köztük! 

 

 

  • Ellened szövetkezés 

 

Ezt már csak röviden. Ha azt érzed ellened szövetkeznek, akkor jó úton jársz még, ha néha fáradt is vagy! 

 

Jó tanács: minél több csapatmunkát bízz rájuk és higgy bennük, hogy megoldják, adj hitet nekik még, ha eleinte sokat is vitáznak.

 

 

  • Felnőttkorban 

 

Sok szülő fél attól, hogy felnőttként szétszakad a két gyerek - a jól megharcolt jól átélt testvérkapcsolat segít majd nekik együtt maradni, még akkor is ha távol vannak egymástól. 

Tudjuk, milyen fontos a testvérek kapcsolata, az applikációnkban egy külön ikont szenteltünk ennek, hiszen a verekedést mederben kell tudni tartani. 

 

A problémakezelés funkció alatt (alsó sor) a veszekedés/verekedés ikonon belül 9 mini kis videó segít a kialakult vitás helyzetet megoldani. 

A mesék funkció (alsó sor) alatt pedig kifejezetten találtok testvéres meséket, melyek segítenek a testvérszeretet mélyíteni, erősíteni. 

3 NAPIG DÍJMENTESEN teszteld és ...

 

 

és mondd el nekünk a véleményedet a facebook csoportunkban, ahol sok hasznos info vár, ITT

Tetszik az applikációnk, melyen több szakértő is dolgozott? Éves előfizetés, nagy 40 cm-es mesemondó plüssel megvásárolható:

Klikk a képre és válaszd ki!

 Nézz bele, hogyan müködik az applikációnk: 

    

 

A weboldalunkon számos ingyenesen letölthető, kinyomtatható fejlesztő feladatlapot, színezőket és egyéb játékokat találsz, jó szorakozást hozzá.  

Megtalálsz bennünket: 

    

 

Amennyiben hasznosnak találod ezt a cikket, kérlek oszd meg másokkal is, hogy az Ő életük is könnyedebb legyen. 

 

Remélem sikerült pár ötletet adni, amivel zökkenőmentesebbek lesznek majd a napjaitok.

Meseszép napot nektek!

Balajti Mariann 

EQ fejlesztő szakértő, meseíró 

 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás