Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
vissza a hírekre

Amit eddig nem tudtál a testvér vitáról! Tanácsok és tippek, a veszekedések helyes kezelésére!

2021. november 5.

 

  • Egészséges testvéri viszony. Létezik?

 

Fontos tisztázni, hogy jó testvéri viszony kiskorában igenis konfliktusokkal jár! Értenünk kell, hogy miért fontos és miért jó ha kiskorában ezek a konfliktusok le játszódnak, de előtte nézzük meg mikor nincs konfliktus pl. - ha az egyik terrorizálja a másikat, hiszen ilyenkor egy felelmem alapuló látszat béke van, azt egyetlen szülő sem szeretné. Tehát kellenek a viták hiszen az mutatja hogy kialakulóban van egy egészséges kapcsolat. 

Jó tanács: tudósítani kell magunkban hogy ez az egészséges fejlődés útja és magunknak is edzőni kell hiszen nehéz elviselni! 

 

 

  • Kezdetek - tesó érkezik 

 

Legtöbb azt mondjak a szülők amikor a kistestvérét érkezését készítik elő, hogy ilyen jó lesz olyan jó lesz, majd együtt fogtok játszani stb. Jön a Teso és vele a csalódás ez csak egy “bőgő masina” nem lehet vele játszani nem is jó vele. Ő egy játszó pajtást várt! 

Ne mondjunk olyat ami majd esetleg 2-4 év múlva lesz valós.

 

Jó tanács:

Vonjuk be amibe csak lehet. Menjünk el együtt vásárolni babaholmit, kérjük ki a véleményét.   1. Felelősség  

Adjunk döntést a kezébe de ne tegyünk rá súlyt. Ne mondjuk hogy te leszel a nagy és okos és neked kell majd … az nem az ő feladata. Engedjük neki hogy gyerek maradjon hiszen az. Készítsük fel hogy ugyan sokat sírhat és olyankor fel kell venni stb. de biztosítsuk a felől hogy ettől a vele való viszonyunk nem változik. 

 

Jó tanács: 

Valóban legyenek csak kettes programok! Ez megalapozza a fontos vagyok érzést és csökkenti a testvér féltékenység intenzitását 

 

 

  • Furcsa szokások 

 

Ha a nagyobbik hirtelen azt kéri penkázzuk be, hadd kapjon bébi kaját stb ne ijedj meg. Vedd észre hogy épp a testi kontaktus a figyelem kell neki, miért ne lehetne egyszer egyszer megtenni, persze nem ez hanem a nagyobb figyelem lesz a megoldás! 

 

Jó tanács:

ne ítéled el vagy mondd hogy nem lehet kinevetnek mert te nagy vagy. Játszd el vele de tud hogyan segíthetsz igazából!  

  • Negatív érzés - erős mondatok 

 

Igen gyakran megijednek a szülők amikor olyat mondd az elsőszülött hogy vigyek vissza a kórházba a kicsit vagy még erősebbet. Tudni kell hogy a saját anyukája az az övé - én központú még a gondolkodása ez a normális. Anya és ő egyek - erre jön ez a kis jövevény és elveszi. Tudom meglepő de ezeket a szavakat engedni kell, nem is szabad szó szerint venni csak képzeleten és tudni kell hogy maga az érzés teljesen normális. 

 

Jó tanács:

ne rémülj meg inkább mondd el hogy tudod hogy ez senkinek nem könnyű de majd szép lassan mindent megoldódik 

 

 

  • Együttjátszás 

 

Eleinte nehezen fog menni, belefirkál a kedvenc könyvébe, lerombolja a felépített várat stb. érdemes ilyenkor ha kicsi a kisebbik elmondani hogy inkább anya a hibás mert ő még kicsi és nem tudja hogy kell csinálni. Figyelni kell arra, hogy amikor feszült a dolog bizony el kell onnan a kicsit hozni. 

 

Amikor már nagyobbak a csemeték bizony gyakran előfordul majd hogy vita lesz a közös játék de ez egy tanulási folyamat a társas kapcsolódás nem egy perc alatt alakul ki. Kell a konfliktus és az is hogy megoldást találjanak, viszont van olyan dolog amivel csökkenteni lehet. 

 

Jó tanács:

legyen mindenkinek egy féltett polca amihez a Teso nem nyúlhat hozzá, 3-6 játék amihez engedély kell!

 

 

  • Árulkodás

 

Érdemes tudni, hogy sokszor csak a szülő figyelme miatt van nem csak a testvér veszekedés hanem az arulkodas is, mivel nem voltunk ott, nem tudhatjuk biztosra még ha láttuk is akkor is a pillanatnyi kimerültség az elvárások és sok más torzítja a “vegytiszta” (mivel ilyen nincs) ítélkezést. Ne engedjünk ennek a jatszamak semmi esetben sem. Egyetlen kivétel a saját vagy a másik egészségének a veszélye esetében tett “arulkodas” ezt meg kell köszönünk és tudatni a gyerekkel hogy helyesen cselekedett- de csak ebben az esetben. 

 

Jó tanács:

az arulkodas elején kérdezzük meg: biztos hogy amit mondani akarsz megvédi valamitől a tesódat vagy téged esetleg bárki mást?  

  • Verekedés/ csúnya beszéd 

 

A klasszikus a sokat rettegett veszekedes és verekedés. Nézzük kissé ketté szedve. Veszekedes - teljesen normális és érthető. Attól hogy testvérek miért kellene mindig egyet érteni mindenben. Engedni kell a vitákat csak szabályokat állítani. Olyanokat melyeket nem szabad megszegni. Ilyen lehet az hogy nem mondhatnak egymásnak sértő dolgot. 

 

Verekedés: ha két fiú akkor gyakoribb az eset de vegyes gyerekeknél sem ritka meg kell tanítani kicsatornázni az indulatot. 

Jó tanács: 

Veszekedes: legyen “engedett káromkodás” hogy a boszorkány ustje boruljon ki! Kuramano! Bakaroma! - nem kell értelmesnek lennie akar ehez történet is társulhat vagy mese

 

Verekedés: az indulatot nem egymáson vezetjük le, legyen dühi sarok ahol párnákat csapkodhat, boxolhat. 

 

Fontos:  Örök igazság ne igazságot csak rendet tegyünk köztük! 

 

 

  • Ellened szövetkezés 

 

Ezt már csak röviden. Ha azt érzed ellened szövetkeznek akkor jó úton jársz még ha néha fáradt is vagy! 

 

Jó tanács: minél több csapatmunkát Bízz rájuk és hidj bennük hogy megoldják adj hitet nekik még ha eleinte sokat is vitáznak

 

 

  • Felnőttkorban 

 

Sok szülő fel attól hogy felnőttként szét szakad a két gyerek - a jól megharcolt jól átélt testvér kapcsolat segít majd nekik együtt maradni még akkor is ha távol vannak egymástól. 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás