Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

Apák napja

2021. június 6.

Senki nem vitatja, milyen kiemelkedően fontos az érzelmileg és fizikailag is elérhető apák szerepe gyermekünk, gyermekeink életében. Az Apák napja közeledtével érdemes ezt az egyértelmű igazságot egy kicsitalaposabban körüljárni.

Mit jelent az érzelmileg és fizikailag is elérhető (csupa nagybetűs) APA?

Válasszuk ketté a két fogalmat.

 

Fizikálisan elérhatő apa:

Kezdjük a könnyebbel. A fizikailag elérhető apa mindig jelen van a gyermeke életében. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor egy apának el kell utaznia, vagy egy rövid távú feladat miatt (ne években gondolkodjunk!) néhány hétig, esetleg egy-két hónapig több munkát kell vállalnia. Ekkor az őt hiányoló gyermeknek nem érdemes mondogatnod, hogy apa értünk dolgozik, ez számára nem elegendő és érthető magyarázat a fizikai hiányérzetére. A gyermek hosszútávú fejlődésében az apa tényleges jelenléte, az együtt töltött minőségi idő nagy szerepet játszik.

 

Egy kis érdekesség!
Vizsgálatot végeztek kisgyermekes apák körében arról, hogy mennyi időt töltenek a gyermekükkel egy nap. Saját bevallásuk szerint 15–20 perc között jelölték meg ezt az együtt töltött időt. Eztán megkérték őket, hogy egy rájuk szerelt mikrofon segítségével éljék a mindennapjaikat. Az eredmény megdöbbentő volt! Az apák átlagosan napi 45 másodpercet(!) töltöttek a gyerekkel, vagyis ezek az apák tulajdonképpen nem elérhetőek fizikailag.
Kedves édesanyák, ha társatok bőven szán időt a gyermekére, szerencsésnek mondhatjátok magatokat, hiszen a vizsgálatból kiderült, sajnos nem ez az általános.

Az érzelmileg elérhető apa:
Nem az a fontos, hogy egy apa tévedhetetlen, netán sebezhetetlen és hibátlan legyen. A gyermeknek az az apa az igazi kincs, aki szereti őt, és ezt kifejezésre is juttatja. Amikor egy apa birkózik a gyerekkel , dögönyözi, vagy engedi a lányának, hogy kilakkozza a körmét a csemetéje, esetleg a hajába csatokat is tűzdel, és így ül le a babakonyha melletti kisasztalhoz teadélutánra, ezekkel a tettekkel kimutatja a szeretetét, a gyermek pedig nagyon is érzékeli ezt..
Amikor egy apa megöleli a gyermekét, és azt mondja szeretlek, és ezt akkor is megteszi, ha a gyermek hibázik – az az édesapa maga a csoda. Kedves anyuka, teremtsünk erre lehetőséget, adjunk hozzá teret és időt, és nagyon-nagyon örüljünk, ha az apuka nyított erre.

Szakmai háttér:

Az hogy, az apák milyen sokat jelenthetnek egy gyermek életében még számtalan példával, helyzettel bemutathatnánk. Amennyiben mélyebben is érdekel miben és hogyan segítheti gyermekét egy jó apa, vagy magad szeretnél még jobb apa lenni, ajánljuk figyelmedbe Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató szakember könyvét:

https://www.babyhavior.hu/termek/a-neveles-az-elet-szolgalata-%7C-2-kotet_-16

A vele készült rövid videónkat itt találod:
 
Ingyenesen letölthető apák napi ajándék ötleteinket itt találod, ezeket a sablonokat használhatjátok pólóra, bögrére vagy csak kinyomtatva is átadhatják ajándékba : (klikk a képre)
 
 
 
 
 

Mesésen szép Apák napját!
 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás