Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

Nyári izgalmas EQ fejlesztő programok

2021. június 18.

Végre itt a nyár, és az elmúlt 1– 1,5 év rémisztő, járványos időszaka után talán lazíthatunk kicsit. Nekünk, felnőtteknek is sokszor nehéz volt feldolgozni, átélni az eseményeket, eközben lehetőség szerint megóvni,  támogatni gyermekeinket fizikailag és lelkileg is, mert bizony ez a helyzet őket is nagyon megviselte. Most van igazán szükség a közös élményekre, a minél több együtt töltött időre, ez a szülőknek és a gyerekeknek is segíthet visszatérni a megszokott, biztonságérzetet adó mindennapokhoz.

Ehhez készítettünk egy listát - ami tetszés szerint bővíthető - olyan javaslatokkal, melynek minden gyerek örül. Íme:

1, Palacsinta, amennyi csak belefér

(tisztában vagyok vele, hogy egy táplálkozási szakértő most megbotránkozna.) Ha egy gyermeknek azt mondják, ma annyi palacsintát ehet, amennyit csak kíván, eleinte felragyog a szeme, nekilát alaposan, aztán hamar belátja, hogy ez véges öröm.  Mégis különlegesé varázsol egy napot!                                      

 2, Közös sütés vagy főzés

Amikor egy anya és gyermeke együtt főz vagy süt, olyan minőségi időt töltenek együtt, amivel a gyermek érzékeli, hogy fontos a személye, másrészt a  közös alkotás a kompetencia (képes vagyok rá) érzését adja számára.Ha még az egyedül élő szomszéd néninek vagy a nagyiéknak is visztek belőle, ezzel máris megtanítottad az adás örömére is. Vagyis egyetlen tevékenység három oldalról fejleszti az EQ-t. Könnyen elkészíthető ételt válasz.

 

 Egy nagy lehetőség. Kapcsolj Ki! Ki a természetbe!

A természet csodálatos, vigyetek ki plédet, nassolni valót és nagyítót, hogy a bogarakat, hangyákat, de akár a fűszálat is meg lehessen közelről vizsgálni. Csodálkozz rá te is a gyermek szemével ezekre a lényekre, nézzétek együtt, figyeljétek, adjatok morzsát egy kis hangyának. A természetközeli élmény, ez a nyugalom még az örökmozgó gyereknek is igazi relaxálós program.

 

 3, Fáramászás

Engedd a gyereket fára mászni, de ha anyaként félted a leeséstől, inkább engedd át a terepet  apának,  legyen ez  apa–gyerek program. Sokan alul értékelik a fáramászás hatását, pedig ezek az erőteljes mozgások, a kéz és a láb munkájának összehangolása az agyi fejlődésre is kihat, jobb, mint bármilyen fejlesztő torna (és mennyivel olcsóbb!).

 

4, Le a normákkal!

 A gyerekek értik és tudják is, hogy vannak betartandó szabályok, néha azonban azok felfüggeszthetők. Mire gondolok? Nyár van, jöhet egy gyors nyári zápor, ha közel van a lakásotok esernyő és haza rohanás helyett nevetve kergetőzz vele az esőben, élvezd, igazán, szívből.  Ugráljatok együtt (fontos, hogy együtt!) a pocsolyában, táncoljatok a parkban. Ne feledd, nem az a fontos mások mit mondanak erről a viselkedésről, hanem az, hogy egy boldog, lelkileg kiegyensúlyozott gyermek nevelkedjen a kezed alatt! ( Biztos lehetsz benne, hogy még hónapok, évek múlva is erről a nagyszerű élményről fog mesélni vagy rajzolni a nagyinak.)

 5, Röptessetek sárkányt!

Készítsen a család akár több napon keresztül sárkányt (micsoda EQ- fejlesztés! – csapatmunka, kreativitás, kitartás) majd röptessétek meg. Hidd el, nagyobb, értékesebb ajándék ez számára, mintha egy új játékot kapna. (Ne felejtsétek eltenni a sárkányt, mert erre még felnőtt korában is jóleső érzésekkel emlékszik majd vissza.)

 

 

6, Klasszikus homokvár építése – és tovább fejlesztése

A homokvár építése együtt a családdal nagyszerű tevékenység, ez nem vitás. Ám tovább is fejleszthető: vigyünk magunkkal babákat, lego figurákat, és sok  izgalmas játékot találhatunk ki ezekkel. Az én gyerekeim imádták.

 

 

7, A bátor család

A klasszikus bátorságtúrák a saját félelmeink legyőzésére építenek, és ez az egész család számára is igaz.  Egy ilyen túrán a gyermek átéli a szülei jelenléte sugározta bizalmat, belső biztonságot, azt, hogy együtt nem kell félni.  Nagyon hálás lesz ezért az érzésért.  Fel hát a bátorságtúrára, kedves szülők! Késő este, amikor már mindenki alszik irány a park, az erdő, a rét, vagy csak egy sötét kis utca. ( Nem mellékesen a várakozás izgalma, a vágykésleltetés is EQ-fejlesztő a gyermeknél.)

 

 

8, Mit látsz benne?

A gyermeki fantázia határtalan, de biztosan neked is van, mutassátok meg egymásnak! Feküdjetek le szorosan egymás mellé a réten, és nézzétek a felhőket, mondjátok el, ki mit lát bennük? Nevessetek, keressétek meg a másik által megnevezett alakzatot! Kacagjatok azon, hogyan változnak a felhők és az alakzatok a szél hatására!

Ez aztán az igazán képzeletfejlesztő játék, maga a csoda egy gyermeknek!

 9, Nyári élmény notesz

A gyermekévek gyorsan elszállnak, készítsetek hát egy nyári noteszt, amibe lerajzoljátok, be- írjátok, mi minden történt veletek ezen a nyáron, és hogyan éreztétek magatokat. Egy hűvös őszi estén nagyon jó lesz elővenni, nézegetni, felidézni az élményeket. Ha félreteszed a gyermekkora emlékei közé, neki is, neked is szívet melengető érzés lesz akár 30 év múlva is lapozgatni ezt a noteszt. 

 

Reméljük tudtunk segíteni a nyár hasznos és tartalmas eltöltésében. Legyen mesésen szép a nyári szünet! 

 

És egy kis meglepetés tőlünk:

A mesekönyv csomag (6 db mesekönyv) MOST CSAK 9500.- ft

használd a nyar01 kuponkódot. (klikk a képre)

 

 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás