Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

Gyereknapi tippek ötletek

2021. május 19.

Gyermeknapi ajándékok –  kicsit másképp!

 

Közeleg a gyermeknap, a nap, amit minden gyerek izgatottan vár. Tudom, hogy  egy ideje töröd a fejed, idén mi legyen az ajándék, de kérlek, állj meg egy percre, zárd ki a világ zaját és emlékezz vissza a saját  gyermekkorodra. Ugye nem a legújabb mobiltelefon (talán akkor nem is létezett mobil még – az én gyerekkoromban biztosan nem), nem a legújabb számítógépes játék tett boldoggá, hanem a minőségi idő és az élmény?

Igaz,  a mai gyerekek igényei, vágyai másmilyenek, vagy inkább másnak tűnnek, ám épp itt az ideje, hogy ezen a napon is megmutasd a gyermekednek, milyen csodálatos dolog a szeretet, és milyen értékes ajándék az idő, amit egymással tölthettek.

Segítségképpen ajánlunk néhány olyan élményt, játékot és programot, amivel a nap végén egy boldog és elégedett gyermek bújik  ágyba!

1, A reggeli

Mindenki szereti, ha kényeztetik, a kedvenc reggelijével ébresztik.  Kapja hát ő is ezen a napon a kedvenc reggelijét,  még különlegesebb, ha az  ágyában fogyaszthatja el. (Ha palacsinta vagy ehhez hasonló fogás a kedvenc, érdemes a tésztáját már este bekeverni. )  Ezzel a rendkívüli alkalommal éppen azt mutatod meg neki, hogy ő milyen fontos számodra,  mennyire figyelsz rá. A szeretet kinyilvánítása  és érzékelése rendkívül fontos számára.

2, Kívánságnap

 Amíg esetleg megeszi a finom reggelit, írjátok össze mi az, amire vágyik, de  ez tárgy nem lehet. Elképzelhető, hogy először meglepődik, és nincs rögtön ötlete, ezért előre felírhatsz néhány dolgot, hogy rákapjon az ízére. (Példák:  a kedvenc játszóterére együtt menni, bújócskázni a kertben, bunkert építeni plédből, társasjátékozni, horgászni és/vagy barkácsolni apával, meglátogatni valakit, aki fontos a gyereknek, ellátogatni egy lovardába, esetleg egész nap pizsamában lehet, ha valamiért otthon maradunk.) Beszéljétek meg,  mi az, ami megvalósítható, mi az, ami talán, és mi az, ami sajnos nem fér bele a mai napba. (Nagyon fontos, hogy ekkor együttérző legyél!)

 

3, Játék

Bármilyen programot is választott a gyerek, mindenképpen legyen a nap folyamán közös játék.  A játék azon kívül, hogy  nagyon jó időtöltés, az  EQ-fejlesztésben is komoly szerephez jut. A játék  lehet  kinti vagy benti. (Következő cikkünkben javasolunk játékokat, lehet választani közülük, ha esetleg nincs ötleted, bár biztosan van hiszen szuper szülő lehetsz ha éppen ezt olvasod.)

 

4, Közös élmény

Néha a gyerekek otthon szeretnének maradni, ezt fogadjuk el, hiszen a házban és körülötte is rengeteg mindent lehet tenni együtt. ( Csakis vidáman és nevetgélve!) Amennyiben van kertetek, ültethettek virágot, de ő válassza ki, milyen virágot és hova. Ő is ültesse el, te csak segíts neki, ha egyáltalán szüksége van segítségre.

Ha  az apukának van szerszámos ládája, biztosan találtok  valami közösen megszerelhető dolgot. A gyereket ez boldoggá teszi , mert kialakul a kompetenciaérzés, az, hogy képes  rá, apuval megcsinálta. Ahogy egy közös sütikészítés is ezt a varázslatos jó érzést hozza magával, vagy akár egy közös varrás.

 

5, Kaland

Minden gyerek  imádja a kalandokat, persze  más és más kalandot. Gondold végig, mi az, ami neki igazán tetszene és hajrá, egy évben egyszer legyen így. (Saját tapasztalat: a lányom nagyon szerette  az ugrálós trambulinokat.  Gyermeknapon én is bementem vele, hihetetlen nagy volt az öröme. A fiúnk viszont focizni szeret, így összehoztunk a játszótéreni pályán egy mini csapatot, én voltam a sportkommentátor.  Ami igazán  vicces helyzeteket eredményezett, mert fogalmam sem volt, mi az a les, vagy miért baj, ha kézzel hozzáérnek a labdához.)

Még néhány tipp: lövészet, gokart, off-road, paintball, lézerharc, szabadulószoba, bármi, ami örömet okoz neki, az a lényeg,  hogy játssz vele, légy újra Te is  gyerek.

 

 6, Mese

Kapcsold ki ma a Tv-t, számítógépet és minden okos eszközt. Olvassatok mesét, bábozzatok, élvezzétek a közösen töltött időt. Találjatok ki történeteket, (ehhez tudsz a weboldalunkon letölteni kártyát és útmutatót) vagy készítsetek papír bábokat (Itt találsz abból is) és játsszatok, olvassatok.

Az én gyermekeimmel sokszor építek bunkert a szobában, bebújunk, és ott olvasok nekik. A mesekönyv egyébként is maga a csoda! 

Mesekönyv ajánló 2-9 éves korig: https://www.babyhavior.hu/termekek  

 

 

7, Dicséret

Ma vedd észre mindazt a  jót,  amit tesz, rohanó világunkban sajnos nincs mindig erre idő. Természetesen korosztályának megfelelően, pl. a 2,5 évesed ügyesen felvette a zoknit (persze máskor is, már egy ideje) de most jegyezd meg „Nagyon tetszik, hogy ilyen ügyesen felveszed azt a szűk zoknit!”. A 10 évesedet megdícsérheted, amiért kedves volt valakihez, vagy bármiért amit megtesz, amiben segít!  Engedj el mindent, ami nem veszélyes vagy bántó másoknak, és csak adj neki azzal, hogy észreveszed és mondod is, milyen ügyes! Öleld át és mondd ki: „Nagyon jó veled lenni! Büszke vagyok rá, hogy te vagy a lányom/fiam! Öröm az anyukádnak/apukádnak lenni! Szeretek veled beszélgetni, olyan okos ötleteid vannak! Boldogan játszom veled bármit, mert az a fő, hogy együtt vagyunk!” Stb., stb.

 

+ 1 ajándék

A Babyhavior Kiadó a gyermeknap alkalmából jótékonysági akciót hirdet meg.  Minden általatok megvásárolt könyv után  egy nehéz sorsú család gyerekének/gyerekeinek ugyanannyi darab mesekönyvet jutattunk el a nevetekben. Amikor a gyereked ilyen könyvet kap ajándékba, mondd  el, milyen jót cselekedtetek ezzel! Így olyan példát mutatsz neki, amitől  mind a kettőtök szívét csillámpor lepi be! 

https://www.babyhavior.hu/termekek 

 

Mesésen szép gyereknapot kívánunk mindenkinek!

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás