Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

Tévhitek az apákról, amit tudnod kell!

2021. október 7.

Kezdjük onnan, hogy az apa miért is fontos, egyáltalán mit adnak az apák a gyermek fejlődéséhez, mit okozhat a hiány és ha kialakult mit tehetek.


Először is össze kell foglalni mit jelent az, hogy elérhető Apa

Nem csak fizikailag, anyagilag, de érzelmileg is tud hozzá kapcsolódni a gyereke. 

Ezért van, hogy olyan családokban is kialakulhat az Apa hiány, ahol ugyan fizikálisan jelen van, mégsem elérhető a gyerek számára. Ezt fontos tisztázni, hiszen máris szembe találjuk magunkat egy régi tévhittel. 

Tévhit: Egy gyereknek elég az Anya! 

Persze ha nincs más lehetőség, de erre majd kitérünk, hogy akkor mit tehetek ellene, de igazság szerint nagyon is kell az apa. 

 

Apa az első külsős személy, akihez kötődni akar a gyermek. 

 

Mit is ad ez az első külsős személy a gyereknek: 

 

  • - biztonságérzetet (Nézz meg egy apát a játszótéren, sokkal lazább mint egy Anyuka, okkal alakult így és ez kell a gyereknek. Apa bízik bennem hogy meg tudom csinálni, akkor meg tudom. Ha feldob megijedek, azonnal megnyugszom hiszen el is kap - jé milyen jó érzés ez) 

 

  • - stabilitást (egy apa ha ott van “az az én apukám” nézd meg, hogy mondja egy gyerek, kihúzza magát, mintha egy láthatatlan erő állna mögötte 

 

  • - munkához való hozzáállást (apa is megcsinálja, én is meg fogom - vagy épp a párjától várja el, hogy igenis ne legyen lusta. Apám azt is megtette amihez nem volt kedve, nem adta fel, ha elfáradt … mind-mind minta) 

 

  • - identitást (nőként ahogy bánik velem az apu, azt várom majd el a fiúktól, hiszen megérdemeltem, hogy apa szeme fénye legyek - bántalmazó kapcsolatokra sokkal kisebb lesz az esély. Fiúként a minta arra, hogyan bánjak a nőkkel, hiába mondod, hogy ne beszéljen csúnyán a lányokkal (senkivel nem szabadna), ha apaként te nem ezt mutatod) 

 

  • - önbecsülést (mit érek én Apa szemébe, mit gondol rólam az vagyok - azonosult. Kismacska - vagy oroszlán lesz belőled. Legyen egy embere, aki kinézi belőle. - kis tinik gyakran mondják 

 

  • - szilárd korlátokat melyek oszlopok lesznek - kiskorban az a korlát amikor azt látjuk, hogy az anya 100x szól, de apának elég egyszer. Ha apám azt mondja nem, az nem - ezek később egészséges kapcsolódás esetén bizony a belső gátak lesznek, az amit nem tehetek meg, mert belső oszloppá szilárdul. 

 

Tévhit: Apa kisgyerekkorban nem fontos, hiszen ezért van vele otthon anya gyesen 

Már a pocakban lévő csememő is tud kötődni az apukájához - kutatások igazolják 

 

Mit is “játszon vele” - csemecsőhőz nehéz kötődni elsőre, vagyis logikusan nehéz lenne, nekünk anyának sem könnyű az első időszak, de segítenünk kell az apáknak apává lenni, ne rekesszük ki.

Igen, nem lehet játszani még a babával “rendesen”, de hadd érezze az illatát, érezze a fogását.

Ismerje meg, hogyan tartja, a hangja milyen.

Amikor nagyobb lesz elindul az érintés - apa szúr, stb.

Ezek hatalmas tapasztalások, ahogy az is, hogy anya mellett (aki a kiscsemcsemőnél nem is anya, hiszen anya és ő egyek) tehát van valaki aki szeret, nevet rám - ez az APU.

Szerethető vagyok, hiszen ő szeret pedig semmit nem teszek érte. 

Az, hogy mennyire érzi magát egy gyermek szerethetőnek, nagyon is függ az apa személyétől, hát segítsünk az apukáknak (ha kell). 

 

Tévhit: Ha majd nagyobb lesz… 

Minél fejletlenebb egy gyeremek kialakult személyisége, valóban annál inkább szüksége van egy “nagy vezetőre” arra aki irányt mutat.

De képzeld, már egészen kicsi korban (kb 2-4 éves gyerekeket) megkérték, hogyan képzelik Istent, azt rajzolják le.

Apjukat rajzolták le. (nem véletlen) apa az a nagy vezető akire felnézhetek!

Ő az én hősőm. Kiskorban alapozzák ezt meg az apák és nagy korban érzik is majd, milyen tekintéllyel bír a személyük. 

 

 

Tévhit: A bizalom alapból ott van. 

Nem igaz.

Egy történetet mesélek el neked. (megtörtént eset) Egy éjszaka közepén tűz ütött ki, egy hatalmas családi házban. Az egész család aludt már. Az apa amint felriadt igyekezett mindenkit kimenteni, de sok szoba volt a lángok pedig gyorsan terjedtek. A szomszédok hála az égnek értesítették szinte egyből a tűzoltóságot, így hamar érkezett a szakszerű segítség. Csakhogy egyik gyermekük az emeleten ragadt. A tűzoltók nem engedték vissza az apát az égő házba, mivel a kijárat beomlott, az apa üvöltött és ment előre, de a tűzoltok lefogták. Ekkor egy kétségbesett vékonyka hang szólalt meg az egyik erkélyen. - Apa! - az apa az erkély alá rohant, a tűzoltok kifeszítették a ponyvát, amire a gyermeknek ugornia kell majd és szóltak. - Kisfiú ugorj! - de a felfelé szálló szürke füstben a kisfiú nem látott semmit, csípte a szemét és félt. - Ugorj kisfiam! - kiabált fel mostmár az édesapja. - De apa, nem látlak! - felelt bátortalanul a gyermek. - Nem baj fiam, elég ha én látlak, ugorj csak! Igen, a fiú leugrott. 

Ha apa és gyermeke között nem lett volna ott a kiépített bizalom, vajon leugrik a kisfiú? 

Miért nem ugrott amikor a "hős" (minden kisfiúnak hősök a tűzoltók) mondta, hogy ugorjon? 

Mert a bizalom nem jár alapból, ki kell építeni és nem ésszel bízunk hanem szívvel, érezzük, hogy rábízhatjuk az életünket.  

 

 

Mit tegyek ha ... 

 

  • - Ha nincs más megoldás és messzi földön értünk dolgozik - az együtt töltött idő legyen minőségi, de ne legyen apa “túl” engedékeny … mindjárt mondom miért, igazi nagybetűs APA legyen amikor ideje engedi.  
  • - Ha sokat dolgozik. Ne mondd neki, hogy ne menjen oda mert most sok a dolga vagy ideges. - ne tartson távolságot, legyen elérhető. 
  • - Ha éjszaka ér haza a munkából, ne mondd ne adjon a gyereknek puszit. igen ébressze fel, ha hazaér egy puszival (vagyis inkább csak adjon neki egyet a szúrós arcával) félálomba is érzi 
  • - Ha szeretnéd, hogy figyeljen apa szavára, apát is érdekelje mi van vele, mit szeret mit nem. (képzeld el mekkora élmény, amikor nem azt kérdezi milyen lesz a bizonyítvány, hanem azt, hogy te mutasd azt az új számot amit említettél - néha engedje, hogy a gyerek - kamasz tanítsa őt - pl. számítogép kezelésre) 
  • - Kell egy Irgalmas apa - mindig megbocsátó és igen is kiáll értem, ha hibázik a gyerek  nyújtja a kezét. Tekintélyt parancsoló, de megbocsátó, ezek nem zárják ki egymást 
  • - Képviseli a “törvényt” “szabályokat” - ha anya mondja megkérdezem azért még apát is- ha apa is azt mondta akkor az biztos. A törvényt akkor fogadja el (pl erkölcsi), ha a törvényhozót szereti, azért tartja be mert szereti - elfogja és beépíti a törvényeit saját lelkébe - nem fogja kijátszani. 

 

 

Mi van, ha nincs vagy nem jó az apakép. Mit tehet egy anya. 

  • - kellenek külső “apák” - sosem lesz 100%, de törekedjünk rá 
  • - kell legalább 1-2 “apa” ként elérhető személy 
  • - nem szabad a férfiakról általánosságban beszélni 
  • - kiskorban legyenek olyan mesék, ahol apakép látható 
  • - minél több időt töltsetek olyan közegben,  ahol mintát vehet 
  • - Tudom nehéz, de ha (amennyiben megoldható) lehet kellene, hogy egy válásnál rendezzük a viszonyt a gyerek érdekében, persze nem mindig van rá lehetőség, de próbáljuk meg. 

 

Legfontosabb, a szeretet és az, hogy tudjunk beszélgetni vele akár erről is természetesen az életkorának megfelelően. 

 

Kedves Édesapák, ha fáradtak vagytok egy mese olvasáshoz, az nem baj itt van az applikációnk, töltsétek le, bújjatok össze és hallgassátok meg együtt, már ez egy felbecsülhetetlen közös élmény! 

Töltsd le innen, teszteld díjmentesen 3 napig, hallgassatok több száz mesét és.... 

 

mondd el nekünk a véleményedet ITT

Vagy vásárold meg Bella vagy Bello plüssel az igazi élményért! 

 

  Nézz bele, hogyan müködik az applikációnk: 

   

A weboldalunkon számos ingyenesen letölthető, kinyomtatható fejlesztő feladatlapot, színezőket és egyéb játékokat találsz, jó szorakozást hozzá.  

Megtalálsz bennünket: 

    

 

Amennyiben hasznosnak találod ezt a cikket, kérlek oszd meg másokkal is, hogy az Ő életük is könnyedebb legyen. 

 

Remélem sikerült pár ötletet adni, amivel zökkenőmentesebbek lesznek majd a napjaitok.

Meseszép napot nektek!

Balajti Mariann 

EQ fejlesztő szakértő, meseíró 

 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás