Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
vissza a hírekre

Amit eddig nem tudtál az apa hiányáról!

2021. október 7.

Kezdjük onnan hogy az apa miért is fontos, egyáltalán mit adnak az apák a gyermek fejlődéséhez, mit okozhat a hiány és ha kialakult mit tehetek.

Először is össze kell foglalni mit jelent az, hogy elérhető Apa. 

Nem csak fizikailag, anyagilag, de érzelmileg is tud hozzá kapcsolodni a gyereke. 

Ezért van hogy olyan családokban is kialakulhat az Apa hiány ahol úgyan fizikálisan jelen van, mégsem elérhető a gyerek számára. Ezt fontos tisztázni, hiszen máris szembe találjuk magunkat egy régi tévhittel. 

Tévhít: Egy gyereknek elég az Anya! 

Persze ha nincs más lehetőség, de erre majd kitárük, hogy akkor mit tehetek ellne, de igazság szerint nagyon is kell az apa. 

Apa az első külsős személy akihez kötödni akar a gyeremek. 

Mit is add ez az első külsős személy a gyereknek: 

 • biztonságérzetet (nézz meg egy apát a játszotéren, sokkal lazább mint egy Anyuka, okkal alakult így és ez kell a gyereknek. Apa bízik bennem hogy meg tudom csinálni, akkor meg tudom. Ha feldob megijedek, azonnal megnyugszom hiszen el is kap - jé milyen jó érzés ez) 
 •  stabilitást (egy apa ha ott van “az az én apukám” nézd meg, hogy mondja eg gyerek, kihúzza magát, m intha egy láthatatlan erő állna mögötte 
 • munkához való hozzáállást (apa is megcsinálja, én is meg fogom - vagy épp a párjától várja meg el hogy igen is ne legyen lusta. Apám azt is megtette amihez nem volt kedve, nem adta fel ha elfáradt … mind mind minta) 
 • identitást (nőként ahogy bánik velem az apu azt várom majd el a fiúktól, hiszen megérdemeltem, hogy apa szeme fénye legyek - bántalmazó kapcsolatokra sokkal kisebb lesz az esély. Fiúként a minta arra, hogyan bánjak a nőkkel, hiába mondod hogy ne beszljen csúnyán a lányokakl (senkivel nem szabadna) ha apaként te nem ezt mutatod) 
 • önbecsülést (mit érek én Apa szemébe, mit gondol rólam az vagyok - azonosult. Kismacska - vagy oroszlán lesz belőled. Legyen egy embere aki kinézi belőle. - kis tinik gyakran mondják 
 • szilárd korlátokat melyek oszlopok lesznek - kiskorban az a korlát amikor azt látjuk ho9gy az anya 100x szól, de apának elég egyszer. Ha apám azt mondja nem, az nem - ez később egészséges kapcsolódás esetén bizony a belső gátak lesznek, az amit nem tehetek meg mert belső oszloppá szilárdul. 

 

Tévhít: Apa kisgyerekkorban nem fontos hiszen ezért van vele otthon anya gyesen 

Már a pocakban lévő csemeő tud kötödni az apja - kutatások igazolják 

Mit is “játszon vele” - csemecsőhőuz nehéz kötödni, nekünk anyának sem könnyű az első időszak de segítenünk kell az apáknak apává lenni, ne rekesszük ki. Igen, nem lehet játszani még a babával “rendesen” de hadd érezze az illatát, érezze a fogását. Ismerje meg, hogyan tartja, a hangja milyen. Amikor nagyobb lesz elindul az érítnés - apa szúr, stb. 

 

Tévhít: Ha majd nagyobb lesz… 

Minél fejletlenebb egy gyeremek kialakult személyisége annál inkább szüksége van egy “nagy vezetőre” arra aki irányt mutat. 

A gyerekeket megkérdezték hogyan képzeik Istent - Apjukat rajzolták le. (nem véletlen) 

 

Tévhít: A bizalom alapból ott van. 

Nem igaz. (történet a kisfiúról aki az égő házból úgy ugott ki hogy nem látta az apját, de hitt neki amikor azt mondta, ugorj elég ha én látlak) ehhez a bizalomhoz ott kell lenni, időt, minőségi időt eltölteni, hogy érezze (sajnos nem ésszel bizunk hanem szívvel) hogy rábizhatja az életét.  

 

Nem sorolom tovább mi mindent gondoltak másképp, már ebből is látszik mekkora szerepe van apának.

 

Segítsd a gyermeked egészséges fejlődését.

 • Ha nincs más megoldás és messzi földön értünk dolgozik - az együtt töltött idő legyen minőségi, de ne legyen apa “túl” engedékeny … mindjárt mondom miért, igazi nagybetűs APA legyen amikor ideje engedi.  
 • Ha sokat dolgozik. Ne mondd neki hogy ne menjen oda mert most sok a dolga vagy ideges. - ne tartson távolságot, legyen elérhető. 
 • Ha éjszaka ér haza a munkából, ne mondd ne adjon a gyereknek puszit. igen ébressze fel ha haza ér egy puszival (vagyis inkább csak adjon neki egyet a szúrós arcával) félálomba is érzi 
 • Ha szeretnéd, hogy figyeljen apa szavára, apát is érdekelje mi van vele, mit szeret mit nem. (képzeld el mekkora élmény amikor nem azt kérdezi milyen lesz a bizonyítvány hanem azt hogy te mutasd azt az új számot amit említettél - néha engedje hogy a gyerek - kamasz tanítsa őt - pl. számítogép kezelésre) 
 • Kell egy Irgalmas apa - mindig megbocsátó és igen is kiáll értem, ha hibázik a gyerek  nyújtja a kezét. Tekintélyt parancsoló, de megbocsátó ezek nem zárják ki egymást 
 • Képviseli a “törvényt” “szabályokat” - ha anya mondja megkérdezem azért még apát is- ha apa is azt mondta akkor az biztos. A törvényt akkor fogadja el (pl erkölcsi) ha a törvényhozót szeretik, azért tartom be mert szereti - elfogja és beépíti a törvényeit saját lelkébe. - nem fogja kijátszani. 

 

Mi van ha nincs, nem jó az apakép. Mit tehet egy anya. 

 • kellenekül külső “apák” - sosem lesz 100% de törekedjünk rá 
 • kell legalább 1-2 “apa” ként elérhető személy 
 • nem szabad a férfiakról általánosságban beszélni 
 • kiskorban legyenek olyan mesék ahol apakép látható 
 • minél több időt töltsetek olyan közegben ahol mintát vehet 
 • Tudom nehéz, de ha (amennyiben megoldható) lehet kellene hogy egy válásnál rendezzük a viszonyt a gyerek érdekében, persze nem mindig van rá lehetőség, de próbáljuk meg. 

 

Legfontosabb, a szeretet és az hogy tudjunk beszélgetni vele akár erről is természetesen az életkorának megfelelően. 

 

 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás