Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

Mit tegyél, ha irigy a gyereked?

2021. október 21.

A gyereked nem szívesen osztozkodik, pedig te jó példát mutatsz. 

Nem is érted miért olyan nagy dolog kölcsön adni a kisautóját, amikor van másik 30-50 vagy 100 db is talán és ha most a Julcsi játszik azzal a babával, akkor mi van? Nem fogja megenni. 

 

 

1- Kezdjük ott, hogy megkülönböztetjük az irigységet és a jogos tulajdonunk féltését! 

 

A gyerekeinktől elvárjuk, hogy a babáját, a kis autóját megossza, ha vendég érkezik. Vagy a homokozóba, miért ne adná oda a várformát, ha épp nem használja! 

Hogy is van ez? Tehát, ha elmegyek hozzátok vendégségbe és te éppen nem mész sehova a kocsiddal, biztosan szívesen odaadod bárkinek? Odamegyek hozzád, lehet nem is kedvelsz annyira (az, hogy eljátszanak kicsit amíg a szülők csacsognak, nem feltétlen kedvelés), majd fogom a kocsikulcsodat és (gyerekek esetében érthető) kérés nélkül beülök és elhajtok a kocsiddal ... miért ne, hiszen éppen nincs rá szükséged. Nem? 

Neked érték az autód, a gyereknek a féltett játéka az érték.

(Milyen jó, hogy nem a pénz határozza meg náluk az értéket, hanem a szívük, hogy mit szeretnek.)

Igenis neki is lehet olyan játéka, dolga amit nem ad oda szívesen senkinek. Na nem 20-100, mert az már nem egészséges, de igenis lehet 2-5 olyan amit nem akar megosztani akár még tesóval sem!

Ezt el kell fogadni. 

 

2- Folytassuk ott, hogy megnézzük mi is az irigység? 

 

Ezt általánosságban kellene megvizsgálnunk, gyerekekben és felnőttekben egyaránt ugyanaz játszódik le! 

Nézzük, mi történik akkor, amikor valaki irigy!

Irigyli a másik sikerét, kapcsolatát vagyonát vagy bármi mást - akkor az róla szól, mert arra a valamire vágyik, de nincs meg neki.

Ilyenkor kialakul egy szégyenérzet szerű érzés is, hiszen tudja, hogy irigynek lenni “nem szép dolog” így a feszültség növekszik, mert titkolni is kell, nem nevezheti meg, nem mondhatja el - ebből rosszabb esetben mai divatos “trollkodás” alakul ki.

Kibeszélni másokat, de a szégyenérzet miatt nem úgy, hogy “de irigylem tőle, bárcsak nekem is …” nem, mert akkor beismeri, hogy ebben a dologban ő előtte jár az illető, hanem pletyka formájában beszéli ki, sőt ha erős az érzés bizony ki is talál hozzá ezt azt.

Persze van aki nem tudatosan teszi, nem szándékosan árt annak akire irigy, csak a feszültséget oldja. És igen sajnos van aki szándékosan kelti más rossz hírét - ez világos erre van megoldás, hogyan lehet kicsatornázni. 

 

Nézzük azt, ha ránk irigy valaki: miért is foglalkoztat? Zavar? Mert ha igen, akkor bizony dolgoznod kell ezzel a helyzettel, hiszen nem vállalod fel, hogy ebben te jó vagy, vagy más vagy, mint más - meg kell keresned, miért zavar, hiszen nem is rólad szól ez az egész, hanem arról aki irigy rád! - fontos megoldanod, ha ez jelen van az életedben.

Ha nem zavar, nem érdekel, persze rövid időre felbosszantott, de nem engeded be a lelkedbe teljesen akkor ezzel nincs igazán dolgod!



3- Megoldások mindenre!  

 

Nézzük életkorok szerint, hogy könnyebb legyen 

Van az, amikor életkori sajátosság ennek a megjelenése egeszséges, nem szabad érzelmi nyomást helyezni ilyenkor a gyerekre.  

  • Ki kell alakulni a tulajdonjog érzésének és ez normális. Ne lepődj meg, ha a kicsi a homokozóban nem adja oda a lapátot, ahogy azon se, ha a vendég kisgyerek elől eldugja a kedvenc játékát, ez érthető. Megoldás ilyenkor a valóban érzelem nélküli - bűntudat keltés nélküli szelíd kérés. “Drágám, esetleg ha nem játszol a lapáttal kölcsön adhatod Katikának”. Ne tegyél rá nyomást, érezze a szeretetet, az elfogadást. Fontos lenne, hogy szemkontaktus meglegyen, tehát guggolj le hozzá, érintsd meg, mert a testi kontaktusba benne van a szeretet. 

 

  • Segítsd ahogy tudod, legyen féltett játéka.. Ha vendégek jönnek ajánld fel előtte, hogy a kedvenc játékait pakoljátok biztonságos helyre. Ez legyen maximum 2-5 játék és beszéljétek meg, hogy a többivel hadd játsszon a másik gyerek! - érezze, hogy Ő a fontos és hogy ez rendben van így, tudod a kocsidat te se adnád nekem ide. 

 

  • Amikor nagyobb a gyerek és megmarad ez az irigység (nem a 2-5 játék) hanem minden, akkor van gond. Nem orvosolhatatlan, de az igenis baj. Itt általában a Primér, azaz a feltétel nélküli szeretet hiánya okozza ezt. Bőven van rá megoldás. EQ fejlesztés, erről volt külön egy cikk és beszélgetés is, de ami fontos sok örömös tevékenység érhető el, bújócska, fogócska, kézzel festés, csak úgy kedvtelésből zenélni, énekelni, lényegében mindegy, csak nevessetek birkózzatok stb. Süssetek sütit a szomszéd néninek együtt és adjátok át együtt, mentsetek meg egy katicát, készítsetek dícsérő cetliket, osszátok szét a játszótéren. Rengeteg eszköz van.  

 

  • Amikor már kialakul a halmozás. Főleg tiniknél, nem elég 10 felső, hanem 100 kell. A legjobb telefon mindenből, a legdrágább, a legmenőbb és még több és több. E mögött is az irigység áll, a legjobbnak lenni, irigyeltnek lenni, de igazából még mindig a Primér szeretetre vágyik, elfogadottnak vágyakozik. Hát szeresd nagyon, de nagyon. Nincs rá más megoldás, mint a szeretet, a feltétel nélküli szeretet és az EQ-fejlesztés, ami akár még 80 évesen is lehetséges! 

 

Az osztoszkodás öröméről több mesét is hallgathattok a közel 200 hangosmese közül, mely Bella vagy Bello plüssel lesz az igazi élmény. 

(azonosulás a mesehőssel, nagyon erősen támogatja az irigység levetkőzését.) 

 

 

Szeressük a gyerekeinket feltétel nélkül és úgy, olyan gyengéden neveljük őket, ahogy a természet neveli a virágból a termést, vagy tél után az első rügyeket. Gyengéden, de határozottan, szilárd és világos korlátokkal, mert így lesz boldog az életük. 

 

Töltsd le innen teszteld díjmentesen 3 napig és.... 

 

és mondd el nekünk a véleményedet a facebook csoportunkban, ahol sok hasznos info vár, ITT 

 Nézz bele, hogyan müködik az applikációnk: 

   

A weboldalunkon számos ingyenesen letölthető, kinyomtatható fejlesztő feladatlapot, színezőket és egyéb játékokat találsz, jó szorakozást hozzá.  

Megtalálsz bennünket: 

    

 

Amennyiben hasznosnak találod ezt a cikket, kérlek oszd meg másokkal is, hogy az Ő életük is könnyedebb legyen. 

 

Remélem sikerült pár ötletet adni, amivel zökkenőmentesebbek lesznek majd a napjaitok.

Meseszép napot nektek!

Balajti Mariann 

EQ fejlesztő szakértő, meseíró 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás