Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
vissza a hírekre

Mit tegyél ha irigy a gyereked?

2021. október 21.

1- Kezdjük ott hogy megkülönböztetjük az irigységet és a jogos tulajdonunk féltését! 

 

A gyerekektől elvárjuk hogy a babàját a kis autóját megossza ha vendég érkezik. Vagy a homokozóba miért ne adná oda a vár formát ha épp nem használja! 

Hogy is van ez? Tehát ha elmegyek hozzatok vendégségbe és te éppen nem mész sehova a kocsiddal biztosan szívesen oda adod bárkinek? 

Igen is neki is lehet olyan játéka, dolga amit nem ad oda szívesen senkinek. Na nem 20-100 mert az már nem egezseges de igen is lehet 2-5 olyan amit nem akar megosztani akar még tesoval sem!

Ezt el kell fogadni. 

 

2- Folytassuk ott hogy megnézzük mi is az irigység? 

 

Ezt általanossagba kellene meg vizsgálnunk, gyerekekre és felnőtteket egyaránt ugyan az játszódik le! 

Nézzük mi történik akkor amikor valaki irigy! Irigyli a másik sikerét, kapcsolatát vagyonát vagy bármi mást - akkor az róla szól, mert arra a valamire vágyik de nincs meg neki. Ilyenkor kialakul egy szégyenérzet szerű érzés is hiszen tudja hogy irigynek lenni “nem szép dolog” így a feszültség nő hiszen titkolom is kell, nem nevezhetem meg, nem mondhatom el - ebből rosszabb esetben mai divatos “trollkodás” alakul ki. Kibeszélni másokkal, de a szégyenérzet miatt nem úgy hogy “de irigylem tőle, bárcsak nekem is …” nem mert akkor beismeri hogy ebben a dologban őelőtte jár az illető hanem pletyka formájában beszéli ki, sőt ha erős az érzés bizony ki is talál hozzá ezt azt. Persze van aki nem tudatosan teszi, nem szándékosan árt annak akire irigy, csak a feszültséget oldja. És igen sajnos van aki szándékosan kelti más rossz hírét. - ez világos erre van megoldás hogyan lehet ki csatornázni 

Nézzük azt ha ránk irigy valaki: miért is foglalkoztat? Zavar? Mert ha igen akkor bizony dolgoznod kell ezzel a dologgal, hiszen nem vállalod fel hogy ebben te jó vagy vagy más vagy mint más - meg kell keresnek miért zavar hiszen nem is rólad szól ez az egész hanem arról aki irigy rád! - fontos megoldod ha ez jelen van az életedben 

Ha nem zavar nem érdekel, persze rövid időre felboszantott de nem engeded be a lelkedbe teljesen akkor ezzel nincs igazán dolgod!3- Megoldások mindenre!  

 

Nézzük életkorok szerint hogy könnyebb legyen 

Van az amikor életkori sajátosság ennek a megjelenése egeszseges nem szabad érzelmi nyomást helyezni ilyenkor a gyerekre.  

  • Ki kell alakulni a tulajdonjog érzésének és ez normális. Ne lepődj meg ha a kicsi a homokozóban nem adja oda a lapátot, ahogy azon se ha a vendég kis gyerek elöl eldugja a kedvenc játékát, ez érthető. Megoldás ilyenkor a valóvban érzelem nélküli - bűntudat keltés nélküli szelid kérés. “Drágám, esetleg ha nem játszol a lapáttal kölcsön adhatod Katikának” ne tegyél rá nyomást, érezze a szeretet az elfogadást. Fontos lenne hogy szemkontaktus meglegyen, tehát guggolj le hozzá, érintsd meg mert a testi kontaktusba benne van a szeretet. 

 

  • Segítsd ahogy tudod, legyen féltett játéka.. Ha vendégek jönnek ajánld fel előtte hogy a kedvenc játékait pakoljátok biztonságos helyre. Ez legyen maximum 2-5 játék és beszéljétek meg, hogy a többi vel hadd játsszon a másik gyerek! - érezze, hogy Ő a fontos és hogy ez rendben van így, tudod a kocsidat te se adnád nekem ide. 

 

  • Amikor nagyobb a gyerek és megmarad ez az irigység (nem a 2-5 játék) hanem minden, akkor van gond. Nem orvosolhatatlan de az igen is baj. Itt általában a Primér azaz a feltétel nélküli szeretet hiánya okozza ezt. Bőven van rá megoldás. EQ fejlesztés, erről volt külön egy cikk és beszélgetés is, de ami fontos örömös tevékenységek érhető el, bújocska, fogocska, kézzel festés, csak úgy kedvtelésből zenélni énekelni a lényegében mindegy csak nevessetek birkózzatokstb. 

 

  • Amikor már kialakul a halmozás. Főleg tiniknél, nem elég 10 felső, hanem 100 kell. A legjobb telefon mindenből a legdrágább a legmenőbb és még több és több. E mögött is az irigység áll, a legjobbnak lenni, irigyeltnek lenni, de igazából még mindig a Primér szeretetre vágyik, elfogadottnak vágyakozik. Hát szeresd nagyon de nagyon. Nincs rá más megoldás mint a szeretet a feltétel nélküli szeretet és az EQ-fejlesztés ami akár még 80 évesen is lehetséges! 

 

Szeressük a gyerekeinket feltétel nélkül és úgy olyan gyengéden neveljük őket ahogy a természet neveli a virágból a termést, vagy tél után az első rügyeket. Gyengéden de határozottan, szilárd és világos korlátokkal, mert így lesz boldog az életük. 

 

Legyen minden gyerek élete mesés. 

Babyhavior - mesés fejlődés tündéri segítséggel. 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás