Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

5+1 kezelési tipp hisztire

2020. november 12.

5 +1  dolog, amit tudnod kell a HISZTIRŐL. 

A hiszti, vagyis dühkitörés gyermekünknél normális jelenség,  a személyisége fejlődését jelzi nekünk.  Egészen 2 percig, pontosabban az első 2 percig, utána szembe kell néznünk a nehézségekkel. Ezeknek a nehézségeknek a kezeléséhez, helyzetmegoldásokhoz segítjük hozzá a szülőket  az alábbi 5+1 tanáccsal.  

 

  1. Ez csak színjáték

Hidd el nekünk és a többi szakembernek,  (videó itt:https://youtu.be/9nS-MWsZep8), hogy ez csak egy színjáték a részéről,  eleinte   mindenképpen, aztán persze olyan átéléssel alakít, hogy maga sem fogja tudni, miért hisztizik, de már nem képes  abbahagyni. Gondolj bele, hogy  siket szülők jól halló - beszélő gyermeke némán hisztizik. Vajon miért? Mert csak színjáték, így tekintsd hát! 

 

  1. Ne utólag, hanem előre köss egyezséget! 

Amikor már  a hiszti mint „fegyver” szerepel a gyermek eszköztárában, sokkal nehezebb megállítani. Nagyszerű megoldás erre, ha előre alkut kötsz vele, de ehhez tartsd utána magad. Például: tudom, hogy a gyerek hisztizni fog az áruházban, ezért előre közlöm vele, hogy ma kaphat valami apróságot. Értékhatárt is szabhatsz, ha ismeri a számokat, ha nem ismeri leírhatod egy papírra a maximális  értékhatárt. Kérheted, hogy  nézze meg egyezik-e  ezzel az áhított tárgy  ára – hidd el, érdekli majd a feladat. Első körben válogat, második körben egyeztetni kell vele az összeget. Ha választott, nyugodtan kérdezd meg biztos- e benne – te pedig nyertél még egy kis időt. Viszont tartsd magad ahhoz, hogy csak egy valamiben állapodtatok meg. 

 

  1. Mindenbe vond be! 

Legyen az vásárlás vagy takarítás, kerti munka vagy a  karácsonyfa díszítése. Adj neki feladatot, így kevesebb ideje marad hisztizni. Természetesen érdemes figyelni arra, hogy saját korának megfelelő feladatot kapjon. Ezen felül nagyon fontos, hogy ha végzett vele, komoly dicséretben részesítsük, hiszen neki ez a fizetsége. Hidd el szívesen fog segíteni, mert minden gyerek alapvetően jónak születik, és a szülő elismerésére szomjazik! 

 

  1. Gyűjtsetek pontokat! 

A gyerekek az orvosnál matricát kapnak,  az áruházak matricáit is lehet gyűjteni, és ez nem véletlen. A jutalmazás érzése nagyon fontos. Készülj fel  azokra a helyzetekre, amikor várható a hiszti, kérd, hogy segítsen és  adj neki jutalompontot. A pontok legyenek reális elváráshoz kötve, és előre beszéljétek meg mire lehet beváltani. Ennek ellenére, ha elindul a hiszti, figyelmeztesd, hogy így  nem tud majd  pontot gyűjteni. Sokkal nagyobb lesz a gyerek  együttműködési készsége, ha  jutalompont és a beváltás reménye várja.  

 

  1. Tereld el a figyelmét! 

 Nagymamáink ismerték és alkalmazták is ezt a trükköt. „ Nézd csak, ott repül egy kismadár!” – mondták, és a gyerekek hirtelen abbahagyták a hisztizést,  figyelni kezdtek. A koncentráció, a fókusz áthelyezése nagyon jó eszköz lehet. Próbáld ki bátran! 

 

      +1.  Bella segít 

Aki ismeri Bellát, a tündért,  tudja, mennyi mindenben nyújt segítséget. Nézzétek meg a meséket, olvassátok el a könyveket, töltsétek le az ingyenes feladatlapokat. Bella első kötete  a hisztit kezeli. A mese érzelmi intelligenciát fejleszt, a katarzis élményén keresztül a gyermek maga találja meg a választ. A feladatlapok elmélyítik a megszerzett tudást, akárcsak a fejlesztő kérdések megbeszélése. 

Jöhet a legkomolyabb fegyver? 

 Ha édes csemeténk minden igyekezetünk ellenére mégis hisztizni kezd, a jolly joker, ha Bellára hivatkozunk: „ Bella mit is tanított Pankának?” „Szerintem Bella ennek nem örülne.” „Jaj, Bella ettől gyengülni fog.”, stb. 

Bella könyvek a webshopunkban! (https://www.babyhavior.hu/termekek )

Bele is tudsz kicsit lapozni: Itt

 

 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás