Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

A hiszti kezelése - tippek

2021. szeptember 1.

 A hiszti kezelése - tippek 

Hatékony hiszti kezelésre van szükség, hiszen az szülőket a dackorszak nagyon megviseli. 

Ne gondold, hogy egyedül van, minden szülő átesik a hisztis kisgyermek koron, de ha jól kezeled ez a dackorszak is egy múló állapot lesz. 

Kitartás! 

Vágjunk bele. 

Meg kell különböztetnünk három különféle „hiszti” típust – bár ezt a szót, hogy "hiszti" nagyon nem szeretem. Hiszen a "hiszti" mellé a szülők sok negatív érzést társítanak, az egyik anyuka egyszer azt mondta szégyenérzet lesz rajta úrrá amikor a gyerek hisztizik, a másik félelmet érez már előre. Pedig csak meg kell érteni, mi miért történik. Itt is igaz, hogy szembe kell nézni a "hiszti" szörnnyel és máris kezesbáránnyá változik. 

 

Kezdésnek tisztázzuk, hogy a szülőknek minden előadásomban elmondom, amikor megjelenik a hiszti annak örüljünk (na itt mindenki szeme kikerekedik és azt hiszik megsütötte a fejemet a nap). Pedig igen is örülni kell neki azért, mert 

a hiszti megjelenése jelzi, hogy eddig valamit jól csináltál. Az érzelmileg biztonságba lévő gyerek fog bepróbálkozni vele, azaz érzi a primer - feltétel nélküli szeretetedet,

sőt mondok még egy okot amiért örülj neki, ez a leválás első igazi jele, az egézségesen kötödő gyerek egyézségesen le is kell, hogy tudjon majd válni, ha nem így lenne 40 évesen még a nyakadon ülne, mert nem tanulna meg akarni.

Jól olvasod akarni, hiszen nézd meg a két mondatot (40 éves gyermeked mondaná, mi az a mondat ami erőt sugalmaz?)

- Szeretnék egy jó állást!

vagy

- Akarok egy jó állást! - nem is kérdés az egyik vágyakozás (szeretnék) a másik tettre sarkall (akarok). 

Viszont, mint anya teljes mértékben tudom a hiszti megjelenésének maximum 2 percig lehet örülni, utána gyorsan kezeljük, mert az idegeinkre megy. 

Ehhez valóban legalább három hiszti típust meg kell különböztetni: 

 

1. Tehetetlen "hiszti" 

Az egyik típus az, amikor a gyermeknek nem sikerül magától valamit megcsinálni tehát a kudarcból fakadó „hiszti”. Ez egy egyszerűbb helyzet, csak fel kell ismernünk. Ezer meg egy ilyen helyzettel találkozunk. Például a csemeténk homokvárat épít, de a száraz homok, ahogy a vödröt a feje tetejére állítja azonnal kiborul és nem sikerül neki a bástya forma. Érthető, hiszen szegény már százszor próbálta, te is mérges vagy ha egy új eszközt 100. próbálkozásra sem sikerült beüzemelni. Biztosan tudsz olyan helyzetet, amikor iszonyat dühbe gurultál, mert sokadszorra sem sikerült valami. Legyünk a gyerekkel ilyenkor megértőek és ha lehet finoman, csendben segítsünk neki egy kicsit. Ássunk mélyebbre, ahol nyirkosabb a homok majd bízzuk rá a megoldást. Csak segítsünk egy kicsit észrevétlenül – és bár lehet, hogy ilyenkor dühbe gurul, ne most osszuk meg vele a fizika nagy törvényeit, esetleg amikor már sikerült neki megjegyezhetjük: „Jaj de jó, hogy megpróbáltad abból a nedvesebb homokból is.” 

Tippek ehhez a típusú hisztihez

  • Óvatosan segíts neki 
  • Légy a láthatatlan tündére 
  • Késztesd megoldásra (szerinted, ha vizesebb lett volna a homok akkor máshogy nézne ki?) 
  • Biztasd próbálkozásra 

 

2. Klasszikus "hiszti" 

Először is tudnunk kell a kisbabák nem tudnak „hisztizni”. 1-4 (6)hónapos baba nem fog hisztizni, neki valami baja van; éhes, szomjas, van valami rossz a pelusában vagy éppen csak anya hiánya van. Tudtad, hogy halálfélelmet él át a baba, ha az első 6 hónapban nem reagálsz a „hívó szavára” arra, ha sír? Ott az anyaméhben minden szép és jó volt a szíved dobogása adta a mindent – az első hat hónapban légy mindig legyél  ott neki, ha sír mert szüksége van rád. Aztán kezdd hozzászoktatni, hogy rövidebb ideig magára hagyod. Lassan szoktasd a türelemre. 

Ha 2-3 éves gyermekről beszélünk, bizony a hiszti sokszor csak „műsor” és igen jó műsor. Ha nyilvános helyen történik, idegenek előtt akkor egyik részünk szégyenkezik, másik részünk zavarban van és egy megint másik részünk dühös is. Ezt tökéletesen tudja a gyermek. Nincs az a gyermek, aki meg fog halni, ha nem kap meg egy óriás plüsst vagy egy tábla csokit.– ezt mi is tudjuk, ott legbelül. 

Ezek a hisztik csak játékok azért, hogy megkapja amit akar. Ezért is fontos, hogy ne engedjünk neki és hogy ezt már otthon gyakoroljuk legyen bevett fegyverünk rá. 

Tippek erre az esetre: 

  • csak arra mondj nemet, amit utána be is tartasz 
  • Maradj nagyon nyugodt - tükörneuronok 
  • Kínálj választási lehetőséget okosan (ő plüsst akar te viszont megkérdezed tőle, hogy almát vagy inkább szőlőt kér az úton hazafelé) 
  • Ha kell vidd el onnan ahol hisztizik 
  • Ne érdekeljen ki látja
  • Határozott hangon, de nyugodtan beszélj hozzá
  • Tereld el a figyelmét 
  • Lehetsz megértő, együttérző de a NEM maradjon nem  

 

3. Baja van "hiszti" 

Lehet, hogy éhes vagy fáradt vagy túl sok inger érte és nem tud lenyugodni és ezért jön, van a hiszti. – ha elég jól ismerjük gyermekünket tudjuk (legalábbis sejtjük) mi lehet a gond. 

Érdemes ilyenkor, a helyzethez képest, a gyermek feszültségét csökkenteni. Például, ha vásárolnod kell csak gyorsan tudd le és kerüld a nagy, forgalmas üzletet.  Ha meg tudtok állni pihenni út közben akkor az is segíthet. 

Ezt a hiszti típust azért nehéz kezelni mert mert rá kell, hogy jöjj mi a kiváltó oka.

  • Például, ha az oviban volt valami ami feszülté tette akkor vásárlás előtt mindenképp jó elmenni egy játszótérre, ahol levezeti a feszültséget.
  • Ha látod rajta, hogy fáradt vagy álmos akkor csak a legszükségesebb dolgokat intézd el (például sokan gyermekkel mennek ovi után ide-oda ügyet intézni. Ha nincs más megoldás vidd magaddal, de csak egyetlen helyre menjetek aznap és legyen valami, ami neki is jó)
  • Ha éhes és attól feszült ne várjon 1 órát inkább kapjon enni valamit, amit elmajszolhat és  ezzel elkerüljük, hogy a feszültség elhatalmasodjon rajta.

 

Extra segítség: 

A "hiszti" mindig csökkenthető örömös tevékenységekkel  és érdemes előre felkészülni például, azzal hogy bevásárlólistát készítesz (képeset, rajzosat) és a segítségét kéred. Megkérdezed, hogy mit lát a képen és hogy segítsen azt a boltban megtalálni.  

Énekeljetek, találjatok ki "bevásárló" dalt 

Mire gondolok játék - gyerek módra barkóba. 

Amikor elege van jöjjön egy kis móka, fogócska. 

 

NE érezd magad rossz anyának, ha nálatok is előfordul, hiszen mind átesünk ezen (Aki azt mondja vele nem történt meg, lehet, hogy megszépültek az emlékei vagy az elején jól kezelte és mivel kevés volt nem emlékszik rá). 

 A mi applikációnk egyik fő  eleme (mint problémakezelés) a "HISZTI", mivel egy gyakori gond. 

3 napos INGYENES TESZTELÉS 

 

és mondd el nekünk a véleményedet a facebook csoportunkban, ahol sok hasznos info vár, ITT  

 

Tetszik az applikációnk, melyen több szakértő is dolgozott? Éves előfizetés, nagy 40 cm-es mesemondó plüssel megvásárolható:

Klikk a képre és válaszd ki!

 

Nézz bele, hogyan müködik az applikációnk: 

    

A weboldalunkon számos ingyenesen letölthető, kinyomtatható fejlesztő feladatlapot, színezőket és egyéb játékokat találsz, jó szorakozást hozzá.  

Megtalálsz bennünket: 

    

 

Amennyiben hasznosnak találod ezt a cikket, kérlek oszd meg másokkal is, hogy az Ő életük is könnyedebb legyen. 

 

Remélem sikerült pár ötletet adni, amivel zökkenőmentesebbek lesznek majd a napjaitok.

Meseszép napot nektek!

Balajti Mariann 

EQ fejlesztő szakértő, meseíró 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás