Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
Plakát
vissza a hírekre

A hiszti kezelése - tippek

2021. szeptember 1.

 A hiszti kezelése - tippek 

Meg kell különböztetnünk három különféle „hiszti” típust – bár ezt a szót, hogy "hiszti" nagyon nem szeretem. 

 

1. Tehetetlen "hiszti" 

Az egyik típus az, amikor a gyermeknek nem sikerül magától valamit megcsinálni tehát a kudarcból fakadó „hiszti”. Ez egy egyszerűbb helyzet, csak fel kell ismernünk. Ezer meg egy ilyen helyzettel találkozunk. Például a csemeténk homokvárat épít de a száraz homok ahogy a a  vödröt a feje tetejére állítja azonnal kiborul és nem sikerül neki a bástya forma. Érthető hiszen szegény már százszor próbálta, te is mérges vagy ha egy új eszközt 100. próbálkozásra sem sikerült beüzemelni. Biztosan tudsz olyan helyzetet amikor iszonyat dühbe gurultál mert sokadszorra sem sikerült valami. Legyünk a gyerekkel ilyenkor megértőek és ha lehet finoman, csendben segítsünk neki egy kicsit. Ássunk mélyebbre ahol nyirkosabb a homok majd bízzuk rá a megoldást. Csak egy kicsit észrevétlenül. – és bár lehet, hogy ilyenkor dühbe gurul, ne most osszuk meg vele a fizika nagy törvényeit, esetleg amikor már sikerült neki megjegyezhetjük: „Jaj de jó, hogy megpróbáltad abból a nedvesebb homokból is.” 

Tippek ehhez a típusú hisztihez

 • Óvatosan segíts neki 
 • Légy a láthatatlan tündére 
 • Késztesd megoldásra (szerinted ha vizesebb lett volna a homok akkor máshogy nézne ki?) 
 • Biztasd  próbálkozásra 

 

2. Klasszikus "hiszti" 

Először is tudnunk kell a kisbabák nem tudnak „hisztizni”. 1-4 (6)hónapos baba nem fog hisztizni, neki valami baja van; éhes, szomjas, van valami rossz a pelusában vagy éppen csak anya hiánya van. Tudtad, hogy halálfélelmet él át a baba ha az első 6 hónapban nem reagálsz a „hívó szavára” arra, ha sír? Ott az anyaméhben minden szép és jó volt a szíved dobogása adta a mindent – az első hat hónapban légy mindig legyél  ott neki ha sír mert szüksége van rád. Aztán kezd hozzászoktatni, hogy rövidebb ideig magára hagyod. Lassan szoktasd a türelemre. 

Ha 2-3 éves gyermekről beszélünk, bizony a hiszti sokszor csak „műsor” és igen jó műsor. Ha nyilvános helyen történik, idegenek előtt akkor egyik részünk szégyenkezik másik részünk zavarba van és egy megint másik részünk dühös is. Ezt tökéletesen tudja a gyermek. Nincs az a gyermek aki meg fog halni, ha nem kap megy egy óriás plüsst vagy egy tábla csokit. – ezt mi is tudjuk, ott legbelül. 

Ezek a hisztik csak játékok azért hogy megkapja amit akar. Ezért is fontos hogy ne engedjünk neki és hogy ezt már otthon gyakoroljuk legyen bevett fegyverük rá. 

Tippek erre az esetre: 

 • csak arra mondj nemet amit utána be is tartasz 
 • Maradj nagyon nyugodt - tükörneuronok 
 • Kínálj választási lehetőséget okosan (ő plüsst akar te viszont megkérdezed tőle, hogy almát vagy inkább szőlőt kér az úton hazafelé) 
 • Ha kell vidd el onnan ahonnan hisztizik 
 • Ne érdekeljen ki látja
 • Határozott hangon de nyugodtan beszélj hozzá
 • Tereld el a figyelmét 
 • Lehetsz megértő, együttérző de a NEM maradjon nem  

 

3. Baja van "hiszti" 

Lehet, hogy éhes vagy fáradt vagy túl sok inger érte és nem tud lenyugodni és ezért jön van a hiszti. – ha elég jól ismerjük gyermekünket tudjuk (legalábbis sejtjük) mi lehet a gond. 

Érdemes ilyenkor, a helyzethez képest, a gyermek feszültségét csökkenteni. Például ha vásárolnod kell csak gyorsan tudd le és kerüld a nagy, forgalmas üzletet.  Ha meg tudtok állni pihenni út közben akkor az is segíthet. 

Ez a hiszti típust azért nehéz kezelni mert mert rá kell, hogy jöjj mi a kiváltó oka.

 • Például ha az oviban volt valami ami feszülté tette akkor vásárlás előtt mindenképp jó elmenni egy játszótérre ahol levezeti a feszültséget.
 • Ha látod rajta, hogy fáradt vagy álmos akkor csak a legszükségesebb dolgokat intezd el (például sokan gyermekkel mennek ovi után ide-oda ügyet intézni. Ha nincs más megoldás vidd magaddal de csak egyetlen helyre menjetek aznap és legyen valami ami neki is jó)
 • Ha éhes és attól feszült ne várjon  1 órát inkább kapjon enni valamit amit elmajszolhat és  ezzel elkerüljük, hogy a feszültség elhatalmasodjon rajta.

 

Extra segítség: 

A "hiszti" mindig csökkenthető örömös tevékenységekkel  és érdemes előre felkészülni például, azzal hogy bevásárló listát készítesz (képeset, rajzosat) és a segítséget kéred. Megkérdezed, hogy mit lát a képen és hogy segítsen azt a boltban megtalálni.  

Énekeljetek, találjatok ki "bevásárló" dalt 

Mire gondolok játék - gyerek modra barkoba. 

Amikor elege van jöjjön egy kis móka, fogocska. 

A mi applikációnak egyik fő  eleme (mint problémakezelés) a "HISZTI", mivel egy gyakori gond.

Tehát ne érezd magad rossz anyának ha nálatok is előfordul, hiszen mind átesünk ezen (Aki azt mondja vele nem történt meg, lehet, hogy megszépültek az emlékei vagy az elején jól kezelte és mivel kevés volt nem emlékszik rá). 

 

Részletesebben itt: 

 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás