Plakát
Gyereknevelés könnyebben?
Gyere hozzánk ötletekért
Mesék, cikkek, fejlesztők, tanácsadás
Plakát
Fedezd fel a Babyhavior-mesevilágot!
Találj megoldást a mindennapokban felmerülő kihívásokra.
Témáinkból: indulatkezelés, ovikezdés, alvás, evés
vissza a hírekre

Miért fontos a rendszeres mesélés, életkornak mi a megfelelő mese?

2021. augusztus 24.

Miért fontos a rendszeres mesélés a gyerekeknek, életkornak mi a megfelelő mese ?


Mielőtt megszületne a magzat, az anya hasában növekvő kis lény már érzékel hangokat a külvilágból, és tudományosan bizonyított, hogy érzékeli az anya hangulatváltozásait is: ha szomorú vagy vidám, zaklatott vagy nyugodt.

Tudtad, hogy ha ugyanazt a zenét vagy dalt hallgatja a kicsi, mialatt az anyaméhben fejlődik, a születés után emlékszik rá? A reakciójából látszik, mert megnyugszik tőle vagy felélénkül. Az éneklő vagy mesélő anya hangja is így ringatja el őt később.

Még a pocakban

TIPP: 

 - hallgass zenét, dudorássz, énekelj neki, beszélj hozzá, amikor még a hasadban fejlődik.


1-3 éves

Még 1 éves kor előtt érdemes neki puha, szenzoros könyvet adni, amiben nincs szöveg, csak nagy képek. A képeket meg tudja érinteni, tapinthatja a kutyus szőrét, a juh gyapját, a suhogós papíron (vízben) fürdő kiskacsát. Érdemes utánozni az állatok hangját, és pár mondatban meséljünk arról, milyen állat látható a képen.
Később adhatunk neki papír alapú könyvecskét nagy képekkel. A 3D-s könyvek is nagyon jók, az oldalból felpattanó dinofejjel vagy egyéb állatokkal.


A legtöbb szülő csak a harmadik év körül kezd mesélni, mert úgy gondolja a gyerek nem érti, nem köti le a mese. Ez nem így van! Lehet, hogy a te csemetéd még nem beszél, de már sok mindent felfog a világból, és megért, többet is, mint gondolnád. Ha ebben a korban népmesékkel vagy kalandos mesékkel próbálkozol, azok még NEM
fogják lekötni, bár a hangodat élvezni fogja és a minőségi idő is fontos. Első két évben rövidebb mesék is elegendőek. 


TIPP: 

Magunk is kitalálhatunk mesét, például meséljük el neki egy napját, hogyan ébredt, mit csináltunk. Vagy a kezünkbe vehetjük a csaladi fényképalbumot, és mesélhetünk neki saját
magáról, amikor kisbaba volt, vagy a nagyszülőkről.

4-5 éves

Aki 1-3 éves korban nem szoktatta rá a puha könyves mesélésre a gyerekét, most nehezebb dolga van, de ne adja fel, kérem szépen. Sok szülőnek ebben a rohanó világunkban nincs ideje mesét olvasni. Pedig most igazán nagy szükség van rá, mert az óvodába kerülve a meséken keresztül tudja feldolgozni az új ingereket, behatásokat.
Ilyenkor megnézhet már 1-2 rajzfilmet is naponta, amiket mi választunk neki. De ne ültessük le a képernyő elé órákra!


TIPP:

Milyen rajzfilmet nézzen? Erőszakmenteset, szelídet, olyat, ami tanít neki valamit, és leköti. Utána kompenzáljunk azzal, hogy rajzolunk vele, festünk vagy bábozunk. A hangos mesék is nagyon jók, ha nincs időnk mesélni, és TV elé sem akarjuk leültetni.


6-7 éves

Elkezdi az iskolát. A szülők megközelítőleg 85%-a már egyáltalán nem olvas ilyen korú gyerekének mesét. Pont most? Ezt nem teheted! Az oviból az iskolába kerülni újabb nagy változás, új élethelyzetek, új behatások. Meg kell felelnie, helyt kell állnia, az iskolai feladatok töménytelen mennyisége várja naponta , és még iskola utáni foglalkozások
is lehetnek. A mese jelenti a lazítást, megnyugtatja, segít neki kikapcsolni és elvonatkoztatni.


TIPP:

Itt már lehet kalandos könyveket olvasni, népmeseit is, mindegy csak élvezzétek, olvassatok minél többet. Hangos mesék is szuperek. Legyetek "mindenevők" a mesékben. 


8 éves kor körül

Kezd elvárás lenni, hogy magának olvasson, ami így helytelen. Még mindig leülhetünk mellé mesélni. Mindőségi idő, kommunikáció és sokkal élvezetesebb számára még hallgatni a mesét. 


TIPP:

Mi történik, ha nem szeret olvasni? Nos, próbálkozhatunk azzal, hogy elkezdünk olvasni egy nagyon izgalmas ifjúsági regényből, és a legizgalmasabb résznél félbehagyjuk. Kérni fogja a folytatást, és lassacskán ő is kézbe fogja venni a könyvet. Jó, ha vannak benne színes képek, nem csak a szövegtenger. Ennek ellenére meséljünk neki. 

 

Részletesebben a videóban beszél Balajti Mariann minderről, amennyiben érdekel a téma nézd meg a videót: 

Mesésen szép napot kívánok! 

Te letöltötted már az interaktív fejlesztő alkalmazásunkat?

Töltsd le a Babyhavior mobil applikációt!
A világon egyedülálló módon fejleszti a kicsik érzelmi intelligenciáját
és a nehéz helyzetekben helyes viselkedést tanít!
Az alkalmazás elérhető iOS és Android rendszereken:
App Store letöltés
Google Play letöltés
Babyhavior mobil alkalmazás